De sluier
De sluier is een van de meest iconische en traditionele accessoires in de bruidsmode. Of het nu een kort, speels exemplaar is of een lange, majestueuze sluier die over de grond sleept, dit delicate stukje stof heeft door de eeuwen heen zijn plaats gevonden in de trouwceremonie.
Maar wat is de oorsprong van de sluier en hoe heeft het zich ontwikkeld tot een onmiskenbaar element in moderne bruidsmode?
In dit blog vertellen we jou de geschiedenis van de sluier en onderzoeken we hoe deze vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol speelt bij veel bruiden
De Oorsprong van de Sluier
De sluier heeft een lange en geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De oorsprong van de sluier komt vermoedelijk uit de oud-Egyptische en Griekse culturen, waar het werd gedragen door de bruid om haar schoonheid te bedekken en om haar te beschermen tegen kwade geesten. In die tijd werd de sluier vaak gezien als een beschermend element, dat de bruid letterlijk en figuurlijk afschermde van negatieve invloeden.
In het oude Rome was het dragen van een sluier ook een gebruik tijdens huwelijken. De bruid droeg een felgele of oranje sluier, een symbool van vruchtbaarheid en om haar te beschermen te
gen boze geesten. Deze traditie heeft door de eeuwen heen zijn vorm behouden, maar in de loop der tijd zijn de betekenissen veranderd.
Een andere belangrijke historische betekenis van de sluier komt uit de middeleeuwen, waarin de sluier werd geassocieerd met maagdelijkheid en zuiverheid. Het bedekken van het gezicht was toen een teken van de ‘onbereikbaarheid’ van de bruid, totdat ze haar man ontmoette tijdens de ceremonie. De sluier was niet alleen een bescherming tegen slechte invloeden, maar ook een manier om de bruid voor te bereiden op haar nieuwe levensfase.
De Sluier in de 21ste Eeuw: Modern Gebruik
Hoewel de sluier nog steeds een traditioneel element is op veel bruiloften, is het moderne gebruik hiervan geëvolueerd. Niet elke bruid draagt een sluier, en wanneer zij dat wel doet dan is dit vaak als finishing Touch. Wij zien vaak als we een sluier bij een bruid op doen. Dat de bruid dan extra gaat stralen. Bij veel bruiden geeft het een echt bruidsgevoel. Wil je liever geen sluier? Dat is natuurlijk ook helemaal prima!
Er zijn tegenwoordig verschillende stijlen van sluier beschikbaar. Van de klassieke “kathedraal sluier” tot de korte “vintage sluier” die met een retro bruidsjurk perfect samenkomt. Of je nu kiest voor een verfijnde, eenvoudige sluier of een gedetailleerde sluier met kant ,glitter, bloemen of andere applicaties, de mogelijkheden zijn eindeloos. In onze winkel hebben we van alle soorten hangen.
Naast de stijl, speelt de sluier tegenwoordig ook een rol in het versterken van de emotionele betekenis van de trouwceremonie. De traditie waarbij de sluier door de vader wordt opgeheven bij de huwelijksgelofte wordt nog steeds vaak gevolgd, wat symboliseert dat de bruid haar oude leven achter zich laat en zich voorbereidt op haar nieuwe rol in het huwelijk.
Trends in Bruidsmode en Sluiergebruik
De afgelopen jaren zien we dat het gebruik van de sluier veranderd met de opkomst van bohemien en minimalistische stijlen zien we dat bruiden vaak voor een hele rustige sluier kiezen. Of een sluier met een klein randje kant.
Naast een traditionele sluier zien we ook cape sluiers. Deze beginnen vanaf de schouder en passen vaak bij een boho-stijl.
Eigenlijk zien we tegenwoordig dat de sluier vooral als accessoire wordt gebruikt op de huwelijksdag. De bruid voelt zich extra speciaal en de sluier geeft het extra ‘’Bride’’gevoel. De traditionele gedachte van een sluier wordt eigenlijk niet veel meer toegepast. Veel bruiden vinden een sluier een mooie toevoeging bij de ceremonie en foto’s en doen de sluier later op de dag weer af. Je mag het als bruid natuurlijk zelf bepalen!
Weet jij nog niet zeker of je een sluier wilt dragen? Vraag dan of je een sluier mag passen bij jouw trouwjurk.
Is het niets? Dan is een leuk haarsierraad ook natuurlijk een hele leuke optie