Het bruidsboeket is al een eeuwenlange traditie en kent dan ook een lange geschiedenis. Volgens de etiquette is het zelfs gebruikelijk dat de bruidegom het boeket uitzoekt en betaalt! Wij hebben nog enkele interessante feiten en weetjes over het bruidsboeket verzameld en ter inspiratie hebben we ook de trends van 2016 rondom bruidsboeketten voor je op een rijtje gezet. Met foto’s natuurlijk!

 

Geschiedenis van het bruidsboeket

Het bruidsboeket stamt uit de Romeinse tijd. Toen bestond het boeket niet uit mooie gekleurde bloemen, maar uit planten en kruiden als knoflook, bieslook en dille. Een bruidsboeket met een vreemd luchtje dus! Dit was om de kwade geesten af te schrikken en zo het bruidspaar te beschermen tegen het kwaad. Aan het eind van de achttiende eeuw werden er steeds vaker bloemen aan het boeket toegevoegd. Queen Victoria verving de kruiden door rozen. Toch bleef er wel een takje dille in het boeket zitten; als teken van lust. Na deze tijd werd de betekenis van bloemen steeds belangrijker. Oorspronkelijk stamt de achterliggende betekenis van bloemen uit Turkije. De Turken uitten hun gevoelens namelijk door bepaalde bloemen aan elkaar te geven.

Volgens de traditie draagt de bruid, tot aan de voltrekking van het huwelijk, het bruidsboeket in haar rechterhand en daarna pas in de linker. Doe jij dit ook?

 

Trends voor een bruidsboeket 2016

Tegenwoordig kiest de bruid bijna altijd zelf haar bruidsboeket uit. De kleur, de bloemen, takken of misschien zelfs veren: als het maar bij de trouwjurk en het thema past! Wij hebben de trends van 2016 voor je op een rijtje gezet.

 

Kruiden

We gaan weer terug in de geschiedenis, want vruchten en kruiden in het bruidsboeket maken een comeback. Niet om kwade geesten te verjagen, maar gewoon door de frisse kleuren en geuren! Denk bijvoorbeeld aan een mooi bosje munt of gipskruid tussen je bloemen.

Blog 13.1 Kruiden

Subtiele kleuren

Verwerk het kleurenpallet van je bruiloft in je bruidsboeket. Ga bijvoorbeeld voor vijf verschillende bloemen in dezelfde tint. Dan lopen de kleuren subtiel in elkaar over en vormt het een mooi geheel.

Blog 13.2 Kleur

 

Veldboeket

Het veldboeket: een seizoensboeket met bloemen waarvan het lijkt alsof ze net geplukt zijn. Hierin worden bloemen van verschillende grootte en verschillende kleuren met elkaar gecombineerd. Ook wordt er vaak gekozen voor een takje eucalyptus of een klimop voor de finishing touch.

Blog 13.3 Veldboeket

 

Een twist

In plaats van alleen bloemen, kruiden of planten is het ook leuk om een stukje stof van je trouwjurk in je boeket te verwerken. Voor de bruid die écht iets anders wil, is het leuk om gebruik te maken van bijvoorbeeld pauwenveren, kristallen of DIY bloemen.

Blog 13.4 Twist

Wij zijn benieuwd: wat heb jij gedaan of wat ga jij doen met jouw bruidsboeket? Traditiegetrouw over de schouder naar de vrijgezelle dames gooien? Of toch houden, laten drogen en inlijsten?

 

 

Tekst: Maxime van Moergastel
Alle foto’s die we in deze blogpost hebben gebruikt, zijn afkomstig van Pinterest.